Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kormány Közmunka Programjának eltörléséért!

2011.11.19

A kormány Közmunka Programjának eltörléséért!

 

Az Orbán-kormány Közmunka Programja NEM SEGÍTI A FOGLALKOZTATÁST!

 

A programban meghatározott munkavállalási követelmények:

- magasabb fokú jogszabályokat sértenek,

- ellentétesek a munka törvénykönyvében meghatározott minimálbér követelményével,

- szemben állnak a rászorultakról való gondoskodás állami kötelességével.

 

A program meghirdetett célját nem valósítja meg:

 - Nem csökkenti a munkanélküliek számát!

- Nem vezet vissza a munka világába!

- Nem nyújt valós segítséget az átképzési program!

 

A program, a rászorultak érdekeit sérti, kiszolgáltatottságunkat csak fokozza, és pazarló módon a munkaadó foglalkoztatókat támogatja, valamint az átképzést vállaló cégek dolgozóit juttatja további javadalmazáshoz. Mindezt a pályáztatási rendszerével valósítja meg; az adófizető polgárok pénzét nem a szociálisan rászorulóknak adja, hanem azokat támogatja, akiknek a megélhetése eddig sem forgott veszélyben.

 

Az alábbi program – gyakorlati megvalósulása – semmilyen tekintetben nem fedi a kormányzati kommunikációban hallottakat. Meghirdetett céljai hamisak! Alapvető emberi jogainkat sérti, a szociális biztonságot csökkenti, és felveti a kényszermunka bevezetésének szándékát. Nem a munkához, hanem a  rabszolgaság állami intézményesítéséhez vezető út ez.

 

A közmunkaprogram azonnali leállítását követeljük, és a teljes foglalkoztatás rendszerének kidolgozására szólítjuk fel a kormányt és a helyi önkormányzatokat!

 

 

Közmunka

 


A közmunka olyan foglalkoztatási programok indítását jelenti, amelyek a munka és a gyakorlati képzés összekapcsolásával a munkavállalási hátrányok leküzdését, az álláskeresők képzettségi szintjének növelését, készségeik fejlesztését, gyakorlati tapasztalatok megszerzését teszik lehetővé. Az áttekinthető, nyilvános pályázati rendszerben elérhető programok egyidejűleg helyi, illetve térségi és országos célok megvalósítását segítik átgondolt, megtervezett és ellenőrzött értékteremtő foglalkoztatással.

A regisztrált álláskeresők számára határozott idejű, átmeneti foglalkoztatást jelentenek a közmunkaprogramok. Támogatásuk pályázatok útján történik, a szabályokat a 49/1999. (III. 26.) Korm. rendelet tartalmazza. A munkanélkülieket a területileg illetékes munkaügyi központok közvetítik a programokba.

A rendelet szerint a közmunkaprogram:


a) a törvény által előírt állami feladat ellátásának elősegítésére irányuló program,
b) a törvény vagy önkormányzati rendelet által előírt, helyi önkormányzati vagy kisebbségi önkormányzati feladat ellátásának az önkormányzat, illetve azok társulása működési területén belüli elősegítésére irányuló program, illetve
c) az Országgyűlés vagy a Kormány által meghatározott cél elérésére irányuló program,
feltéve, hogy a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény (Flt.) 58. §-a (5) bekezdésének d) pontjában meghatározott álláskeresők és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 37/A. §-a (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott rendszeres szociális segélyben részesülők számára munkaviszony vagy közalkalmazotti jogviszony keretében munkaalkalmat teremt, illetőleg a munkavégzéshez kapcsolódóan foglalkoztatást elősegítő képzést biztosít.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.