Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vörös csillag és horogkereszt viselése szabadon

 Vörös csillag és horogkereszt  viselése szabadon

 Az Ab közleménye szerint az önkényuralmi jelképek tiltása az emberi méltóság és az alkotmányos értékrend védelme érdekében indokolt lehet, ám a jelenlegi Btk.-szabályozás túl tág, nem kellően világos, mivel a jelképhasználatot általában bünteti, nem vizsgálva, hogy azt milyen céllal, milyen módon, milyen hatást keltve teszik.

 

Ez pedig sérti a jogbiztonságot, és aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát - olvasható a közleményben, amely kitér arra is, hogy az alaptörvény-ellenes rendelkezést az Ab 2013. április 30-i hatállyal semmisítette meg, és döntése kiterjed az új Btk. még hatályba nem lépett rendelkezésére is.

 

Az Ab keddi határozatával eltért saját, 2000-ben meghozott határozatától, amelyben még alkotmányosnak találta a Btk.-paragrafust. Ennek kapcsán a testület hivatkozott a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatára.

 

A Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökének képviseletében annak idején eljáró ügyvédi iroda szerint a jogalkotónak április végéig új büntetőjogi tényállást kell megfogalmaznia az egyes politikai jelképek nyilvános használatának büntetőjogi értékeléséről, a horogkeresztet pedig továbbra is minden esetben tiltani kell. Az ügyvédi iroda Vajnai Attila ügyében eljárva az ötágú vörös csillag használatának tiltása miatt nyújtott be indítványt az Alkotmánybírósághoz.

 

A Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda az MTI-hez eljuttatott közleményében írja: Vajnai Attila képviseletében eljárva még 2008-ban - a Vajnai kontra Magyarország ügyben meghozott strasbourgi ítéletet követően - fordultak az Ab-hoz, indítványozva a Btk. önkényuralmi jelképek használatát tiltó bekezdése "ötágú vörös csillagot" fordulatának megsemmisítését. 2008-as ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága azt állapította meg, hogy az ötágú vörös csillag többes jelentéssel bír, így nem tekinthető kizárólag önkényuralmi jelképnek. Márpedig a magyarországi szabályozás akkor is büntetni rendeli e jelkép nyilvános használatát, ha arra nem totalitárius eszme hirdetése, hanem más - egy demokratikus társadalomban elfogadható - politikai üzenet megfogalmazására használják. Ezért a strasbourgi bíróság azt állapította meg, hogy a magyarországi szabályozás "indokolatlanul korlátozza a véleménynyilvánítási szabadságot, és így sérti az európai emberi jogi egyezményt"

 

Az ügyvédi iroda álláspontja szerint az Ab a keddi határozatával - az indítvány keretein túlterjeszkedve - az önkényuralmi jelképek nyilvános használatát tiltó büntetőrendelkezés egészét megsemmisítette. Ennek értelmében pedig 2013. május 1-jével megengedi mind az öt önkényuralmi jelkép (ötágú vörös csillag, sarló és kalapács, horogkereszt, nyilaskereszt, SS-jelvény) nyilvános használatát. Az ügyvédi iroda szerint ezért most a jogalkotónak kell gondoskodnia arról, hogy április 30-ig megszülessen egy olyan Btk.-tényállás, amely - összhangban a strasbourgi precedensekkel - lehetővé teszi a konkrét jelentéstartalom vizsgálatát az egyes politikai jelképek nyilvános használatának büntetőjogi értékelése során.

 

 

Forrás: MTI Cimkék: önkényuralmi jelkép, alkotmánybíróság

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.