Sajtótájékoztató a 2011. nov. 25-i demonstrációhoz

2011.11.24

Sajtótájékoztató a 2011. nov. 25-i demonstrációhoz – EGER, Deák F. út –

Szervezői első sorban civilek, akik hajlandóak állampolgárként az érdekeik védelmében tenni is valamit. Egyenként azonban tehetetlenségre vagyunk kárhoztatva, a napi problémák mellett és a törvények, jogszabályok dzsungelében elveszve nem találunk utat az érdekérvényesítésre.

A kormány intézkedései ellen egész évben folytak demonstrációk országszerte, és ennek kapcsán sikerült szervezeti formákat is találni egy helyi demonstráció megszervezésére. Az MSZOSZ megyei képviselete, a Baloldali Jövő Fórum Egyesület megyei szervezete és a frissen alakult Magyar Szolidaritási Mozgalom egri és ózdi aktivistái fogtak össze azért, hogy megmutassák milyen hatásai is lettek az Orbán-kormány ország vezetési gyakorlatának.

Látjuk, és a mindennapokban érzékeljük, hogy a politika teljesen eltávolodott a hétköznapi léttől, de ami legfőképpen bántó, hogy a valóságtól is elrugaszkodott. A pártok és különösen a Fidesz kizárólag önös érdekek mentén politizálnak, és teljesen figyelmen kívül hagyják a választóik képviseletét. A választókat csak négy évenként és egyetlen napra szólítják meg, majd adófizetésre és megszorításokra kötelezik őket.

Az Orbán-kormány figyelmen kívül hagyja a magyar emberek életszínvonalának drámai romlását, és hazug kommunikációban tereli el a figyelmüket a valós problémákról, amelyek megoldása helyett csak újabbakat generál. Diktatórikus kormányzással és eszeveszett korrupció árán centralizálja egyetlen kézben a hatalmat. Ez ellen demonstrál az egész ország.

Megmozdulásunk első jelmondata: „Öntsünk tiszta vizet a pohárba!” – azt jelenti, hogy amíg nem a valós problémákról beszélünk, amíg hazugságok mögé bújva élünk, addig semmi reményünk nem lehet arra, hogy valaha is jó irányba változzon meg az élet Magyarországon.

A demonstráción kimondjuk az igazat:

„Történelmi séta” keretében felelevenítjük a rendszerváltás óta eltelt eseményeket, amelyek hatalmas változásokat hoztak egész társadalmukban, és feltárjuk az okokat, amelynek következményeként ma egy olyan országban élünk, amelynek kormánya nem vesz tudomást sem az uniós jogrend előírásairól, sem pedig a Magyar Köztársaság Alkotmányát nem tiszteli.

A kormány oly mértékben sérti az állampolgárok jogait és érdekeit, amelyet nem lehet többé szó nélkül hagyni. Határozottan fel kell lépnünk a kormány intézkedései ellen.

Élni szeretnénk! Biztonságban, és jogos igényeinket kielégítve, becsületes munkáért - tisztességes bért akarunk, amelyre minden feltétel adott egyébként. Ami rossz, ami nem működik, az az ország vezetőinek tévedése miatt rossz. A mérhetetlen hatalomvágy és kicsinyes bosszúállások miatt nem működik az ország gazdasága.

Az ostor vége mégis sok millió állampolgár hátán csattan és okoz mély sebeket, amibe többen már bele is haltak.

Demonstráció másik üzenete: „Ez az ország szóljon Rólunk!”

Azt szeretnénk elérni, hogy jöjjenek rá minél többen, hogy mi magunk lehetünk azok, akiknek ismernie és gyakorolnia kell a jogos érdekvédelmet, hogy azonnal reagálnunk kell a törvénysértő, vagy érdekeinket semmibe vevő minden intézkedésre. Öntudatos állampolgárokká kell válnunk! – ehhez nyújt segítséget a városlakó nagygyűlés – megmozdulásunk utolsó programja, melyre szeretettel várjuk a sajtó munkatársait is.