Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MEASZ: bátorítja a honvédelmi tárca a szélsőjobbosokat

2013.02.10

 MEASZ: bátorítja a honvédelmi tárca a szélsőjobbosokat

 

A Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum a leghatározottabban visszautasítja a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ), valamint a Munkáspárt 2006 állításait, amelyek azt sugallják, hogy a második világháborús budapesti harcokra emlékező minisztériumi főhajtás a szélsőjobb bátorítását, erősítését szolgálja.

 


A HM az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében leszögezte: a február 12-ei rendezvény célja "nem kétes politikai nézetek magasztalása, hanem a polgári és katonai, vagyis az emberi áldozatokra való kegyeletteljes emlékezés".

Mint felidézték, az 1945. évi budapesti harcok 60. évfordulóján, 2005. február 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és az I. kerületi önkormányzata közösen avatta fel azt a márványtáblát, amely az elesett katonáknak állít emléket. Azóta minden évben közösen szervezik az ünnepi megemlékezést, "amelynek méltóságát tovább növeli, hogy azon a Magyarországra akkreditált katonai attasé testület is képviselteti magát. Legutóbb, 2012-ben például az orosz, az ukrán, a német, a román, az amerikai attasé, valamint az attasé testület doyenje is részt vett a rendezvényen" - írták.

 

Nemcsak magyar és német, hanem a szovjet és román katonákra is emlékezünk ezen a napon - szögezte le a HM, kiemelve: "azok a katonák ugyanis, akik a hadijog betartásával harcolnak, a polgári lakosság kímélése mellett végrehajtják a kapott parancsokat, erejükön felül teljesítik katonai kötelességüket, és eközben életüket vesztik, hősöknek tekinthetők, állampolgárságtól, nemzetiségtől, politikai és vallási meggyőződéstől függetlenül".

A jövő keddi rendezvény célja tehát nem kétes politikai nézetek magasztalása, hanem a polgári és katonai, vagyis az emberi áldozatokra való kegyeletteljes emlékezés - szögezték le.
Mindezek fényében a HM elfogadhatatlannak nevezte, hogy bárki vagy bármilyen szervezet diktatórikus eszmék pártolásával vádolja a megemlékezőket, ezért az ilyen jellegű állításokat a leghatározottabban visszautasítja.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége - Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) csütörtöki közleményében felkérte a kormányt, hogy "a Párizsi békeszerződésnek megfelelően fékezze meg a tervezett nyilvános újnáci seregszemlét, amely sérti a humanista embereket,a holokauszt során elhurcoltak emlékét, rontja hazánk nemzetközi megítélését". A HM-et pedig arra kérték, hogy a Vár védelmében elesettek tiszteletére tervezett koszorúzásuktól álljanak el, mert az is az újnáci szellemiséget idézi, a szélsőjobb bátorítását, erősítését szolgálja.

A Munkáspárt 2006 az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: nemzetközi tiltakozást kezdeményeznek "a nácikra emlékező Honvédelmi Minisztérium miatt". Mint kifejtették: a párt "az európai antifasiszta szervezetekhez fordul felhívással, hogy egész Európában közösen ítéljék el a magyar kormány nácibarát lépését".

 

Forrás: Népszava

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.