Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halad az éhségmenet Budapest felé

2013.02.10

 Halad az éhségmenet Budapest felé

 

Fáradnak a gyaloglók, a lábukon egyre több a vízhólyag, de mondják: nem adják fel. Baranyai nyolc, a Viharsarokból, Borsodból hat napja vannak úton, a dudáló autósok, a településeken teát, pogácsát kínálók, a Facebookon kommentelők azonban erőt adnak ahhoz, hogy Budapestig kitartsanak.

 


Tegnap Székesfehérváron a helyi fideszes parlamenti képviselőknek levelet vittek Somogy megyéből, Baranyából és Tolnából érkezők. A közmunkások és munkanélküliek ebben azt követelték, hogy minden családben legyen legalább egy kenyérkereső, a gyermekek után egyforma támogatás járjon és Orbánék, ahogy ígérték, senkit ne hagyjanak az út szélén. Ne legyen bűn a szegénység, a hajléktalanság, állítsák végre vissza a munka becsületét, adják vissza a munkavállalók jogait.

"Vége Viktor" - mutatták és harsogták az alföldi éhségmenet tagjai, amikor kora délután rövid időre megálltak pihenni. A gyaloglók az éhségmenet hivatalos facebookos oldalán azt írták, hogy az arra elhaladó autósok ugyanezt kiabálták vissza nekik. Kecskemétnél csatlakozott hozzájuk az LMP-s Vágó Gábor, aki már tavaly is beállt egy szakaszra. "Azért csatlakoztam, mert ha a kiszolgáltatottak és szegények segítségért kiáltanak, akkor mindenkinek melléjük kell állni" - mondta a képviselő, aki Lajosmizséig tartott a menetelőkkel. A borsodiak arról beszéltek, amit Tóth Imre csütörtökön este az ATV-ben mondott. Az éhségmenetet tanaly elindító olvasztár az Egyenes Beszédben kijelentette: a Fidesz éhségmenethez való hozzáállásával azt üzeni a vidék számára, hogy ti feleslegesek vagytok, "dögöljetek meg".

Tóth szerint a hatalom cinizmusa, hogy tolvajnak titulálták a menet tagjait Mezőkövesden, ez jelzi, hogy mit gondol róluk a kormány. Úgy vélte, az Orbán-kormány tolvaj, amely elvette az emberek létbiztonságát.
Ma elindul az utolsó éhségmenet is a nógrádi Jobbágyiról. Este Hatvannál csatlakoznak az észak- magyarországi menethez, így érkeznek majd hétfőn délután a Parlament elé, ahol a gyaloglókhoz csatlakozókkal együtt követelnek majd jogokat, tisztességes megélhetést. A Vasas Szakszervezeti Szövetség tegnap tudatta: szolidáris a közmunkásokkal, a Budapest felé gyalogló éhségmenet résztvevőivel és kiáll érdekeikért.

F.Á. /

Forrás: Népszava

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.