Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyermek - vasfüggöny

2013.02.10

 Gyermek-vasfüggöny

 Nem lesz ez túl vidám újságcikk... Ellentétes az Európai Unió alapelveivel, például az emberek szabad mozgásával az a hazai jogszabály, amely szerint külföldre költözésnél a magyarok csak a gyámhatóság engedélyével vihetik magukkal a gyerekeiket - írta a hvg.hu. Egy Spanyolországban négy éve orvosként dolgozó magyar házaspár ügyében kezdett vizsgálatot tavaly a gyámügy. A szülőknek utólag kellett igazolniuk, hogy ikerlányaik megfelelő körülmények között élnek és iskolába is járnak új lakóhelyükön.

A magyar gyámügy kinyomozta őket, és 30 napon belül be kellett volna szerezniük egy hatósági jóváhagyást kiskorú gyermekeik kivándorlásához, mert a kiköltözésnél ezt elmulasztották, és ezzel durván megsértették a magyar szabályokat.
Iskolalátogatási igazolást, és részletes környezettanulmányt is követeltek. Nem értettük - mondta az anya -, hogy mennyiben befolyásolja a döntést az, hogy van-e automata mosógépük, autójuk, hiszen nem ezeken múlik, ki miként neveli a gyerekét.

Volt olyan eset, amikor a külföldről hazatérő szülőket a repülőtéren vették őrizetbe kiskorú jogellenes elvitele miatt.
A gyámhivatal engedélyéhez jövedelemigazolást is be kell nyújtani, a lakhatás körülményeiről környezettanulmány készül, illetve a szülőnek nyilatkoznia kell arról is, hogy a gyerek hova jár iskolába és mit tanul. Igazolás kell az egészségbiztosítási jogviszonyról is.
Miről beszélünk? Egyebek mellett arról, hogy a magyar hatóságok ma mindent meg akarnak tudni a "disszidensekről". Mekkora házban élnek, mennyi a jövedelmük, meg csupa olyat, amihez a világon semmi közük.
Hogy különlegesen demagóg legyek: ha egy külföldön praktizáló orvos-házaspár gyermekeinek - nyilván sanyarú - sorsa miatt ilyen kollektív aggódást mutat a gyámhivatal, és ez indokolt is, akkor beszéljünk másról.
Vajon a magyarországi magyar gyámhivatal kilátásba helyezi-e, hogy betiltja a szülőket, lelencbe rakatja azokat a gyermekeket, akinek családjában nincs automata mosógép, autó, horribile dictu kenyér. Egyáltalán érdekli ez a hatóságot itt bármilyen szinten?

Nem! És tökéletesen érdektelen a magyar gyámhatóság számára, ha a magyarországi szülőknek lényegében semmiféle bevétele nincsen, alkalmi kaparászásból él a család, esetleg közmunkából dőzsöl.
Ha viszont Londonban nincs automata mosógépe, autója egy magyar főorvosnak, az mai magyar komolyság: akár nemzetközi körözés is kiadható a professzor ellen, mert nem vallotta be, vagy nincsen neki.
Nem több ez, és nem kevesebb, mint a külhonban élő, és oda mind számosabban menekülő magyarok megfélemlítési kísérlete.

De ha a magyar állampolgárok családjainak mosógép-, és autóügyi ellátottságának vizsgálata tényleg össznemzeti érdek, akkor súlyos kérdések vetődnek fel. Például a most állampolgárrá lett külhoni magyar családok gyermekeit is ilyen szigorú ellenőrzésnek veti alá az Orbán-kormány? Bünteti-e az autótlan erdélyieket? (Ez lenne az autonómia?) A mosógépfogyatékkal élő felvidékieket? Vagy nincs egyébről szó, mint határon átnyúló, fenyegető, jogszerűtlen vagyonvizsgálatról?
Esetleg a gyermek visszatartásával elkövetett disszidálásgátról.
Magyarország, 1950. Akarom mondani 2013.  

                                                                                                             Veress JenőForrás: Népszava

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.